Vecozo werkzone
Fit for the Future
ing. Robert Witvliet MSc MC
Fit for the Future
12/16/2023

Hybride werken in een productieve werkomgeving

12/16/2023

Hoe Vecozo met gemak het hybride werken toepast en zelfs een verdieping kon afstoten.

Hybride werken is de toekomst van de werkomgeving. Steeds meer bedrijven laten hun medewerkers op flexibele manieren, zowel op kantoor als meerdere dagen per week thuis werken. Dit heeft inmiddels voldoende bewezen voordelen, zo ook bij Vecozo.

Een goede werkprivébalans houden, terwijl de productiviteit hoog blijft, is een win-win voordeel voor zowel medewerkers als de werkgever. Een ander voordeel is efficiënter gebruik van kantoorruimte, waardoor ook de CO2-footprint aanzienlijk kan worden verlaagd.

Vecozo zorgt voor veilige communicatie in de zorg. Het management wilde een hybride werkomgeving creëren, welke beter past bij hun nieuwe flexibele werkwijze.

Hoe ging dat in zijn werk?

Het project is gestart met een grondig werkplekonderzoek om medewerkers te vragen naar hun behoeften en wensen. Met een online-enquĂŞte over de gewenste werkplek zijn de activiteiten van medewerkers verder in detail onderzocht. Wat bleek is dat de medewerkers graag meer flexibel willen werken, waar en wanneer ze willen. Een fijne ergonomische werkomgeving waar makkelijk met collega's kan worden samengewerkt, zowel dynamische teamzones als in een rustige huiselijke sfeer. Deze balans is gevonden.

Op basis van de resultaten is de werkomgeving eerst als Digital Twin ontworpen in een VR-omgeving, zodat vooraf keuzes gemaakt konden worden door de organisatie over het concept, kleuren en materialen binnen het beschikbare budget. De nieuwe werkomgeving faciliteert de werkprocessen en activiteiten met verschillende soorten werkplekken. Er zijn werkplekken om zelfstandig geconcentreerd te werken, samen te werken in agile projectteams en ook voldoende ruimte om elkaar informeel te ontmoeten, zowel op de kantoorverdiepingen als in de gezellige bistro / werkcafé op de begane grond, waar medewerkers samen kunnen lunchen, ontspannen en socializen in een relaxte sfeer.

Ergonomie

Er is veel aandacht besteed aan de ergonomie van de werkplekken, waarbij teams met elkaar kunnen samenwerken, zonder geluidsoverlast. De nieuwe werkzones hebben elektrisch verstelbare bureaus en ergonomische stoelen (ook voor lange mensen). Dit is gedaan om de performance, welzijn en het comfort van medewerkers te verbeteren.

Smart Technologie

Vecozo heeft geĂŻnvesteerd in moderne IT-systemen, videoconferencing technologie, online vergadersystemen en presentatieschermen in de vergaderzalen en slimme gebouw technologie om het hybride werken te faciliteren.

Duurzaamheid

In de nieuwe werkomgeving zijn duurzame gebruiksvriendelijke producten en systemen gebruikt, zoals de upgrading van de klimaatsystemen en toepassing van energiezuinige ledverlichting met beweging- en daglichtsensoren, waarmee het energieverbruik minimaal wordt gehalveerd (terugverdientijd van circa 2 jaar). Je kunt de kantoor- & sfeerverlichting zelfs dimmen en aanpassen met een App om de werkplekverlichting verder te personaliseren.

Resultaten

Het hybride werken project heeft een aantal positieve resultaten opgeleverd voor Vecozo. Zo zijn de randvoorwaarden gecreëerd om de productiviteit en tevredenheid van medewerkers nog verder te verbeteren. Medewerkers kunnen nu flexibel werken en hun werkprivébalans beter in evenwicht houden. Het project heeft een positieve businesscase en de beschikbare kantoorruimte wordt efficiënter gebruikt, waardoor zelfs een hele kantoorverdieping kon worden afgestoten. Het project gaat naar verwachting een grote bijdrage leveren aan de productiviteit en tevredenheid van de medewerkers. Bovendien heeft het project aanzienlijke besparingen opgeleverd door bewuste duurzame keuzes te maken en efficiënter gebruik te maken van de beschikbare kantoorruimte.

Als jezelf ook je werkomgeving opnieuw wilt laten vormgeven dan is het project van Vecozo een mooie inspiratiebron. Het project laat zien dat de introductie van het hybride werken in een hiervoor op maat ontworpen werkomgeving grote voordelen oplevert.

Tips voor een succesvol hybride werken project:

  • Begin met een werkplekonderzoek. Het is echt belangrijk om de werkelijke behoeften en wensen van uw medewerkers te ontdekken. Hier ontstaan vaak de verrassende creatieve inzichten.
  • Zorg voor een werkomgeving met voldoende diversiteit. Medewerkers willen graag de mogelijkheid hebben om zelf te kunnen kiezen hoe, waar en wanneer ze werken.
  • Investeer in ergonomische werkplekken. Een prettige werkplek is belangrijk voor de gezondheid en het comfort van werknemers. Een goede akoestiek, sfeer en werkplekbeleving dragen hieraan bij.
  • Zorg voor moderne technologie. Moderne IT & AV-technologie is essentieel om hybride werken mogelijk te maken.

Met WIAR-adviseurs en projectmanagers vergroot u de kans op succesvol hybride werken. Deze tips zijn ontwikkeld door de vormgevers van het hybride werken. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

https://wiar.nl/contact/

r.witvliet@wiar.nl


Categorieën